Свинска сватба

на

Както вече е известно “На сватба се не кани”! От там идва и името на тази традиция, характерна за Пиринската етнографска област. Между Коледа и Нова година, а на някои места дори от ноември месец, и до ден днешен в различни селища от областта се провежда т.н. “Свинска сватба”. В общи линии този обичай си е едно заслужено угояване в края на годината.По традиция се провежда от мъжете, които така отпразнуват добре свършената работа през изминалите сезони. Празненството, което съпровожда „Свинската сватба“ също е едноседмично, започва с цялостната подготовка т.е. от коленето на прасето и приключва, когато цялото село е от сито пре-сито.Задължителни ястия на трапезата са пържените свински мръвки и месото с ориз. Винаги в тези дни официално се изваждат на софрата туршията и пивкото вино. Настъпва времето на песните и доброто настроение!Днес се канят предимно роднините, но който и да мине винаги е добре дошъл. Празникът не минава без звуците на зурнаджиите, които са неразделна част от обредите през различните етапи на това пиршество. Тук стопанинът винаги е главно действащо лице и той първи кани своите най-близки приятели на предстоящето зрелищно угощение.

Вашият коментар